Karp po starzawsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-07-31 w kategorii Produkty rybołówstwa w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Ryba pokrojona na dzwonka, po bokach zewnętrznych otoczona skórką.
Kształt:
Ryba o kształcie dzwonka, w przekroju plaster w formie litery U.
Rozmiar:
Pojedyncze dzwonko o grubości około 20 mm i wadze około 10 dkg.
Barwa:
Dzwonka ryby w kolorze kremowym z ciemno popielatą obwódką dookoła strony zewnętrznej. Sos w kolorze złocisto-kremowym.
Konsystencja:
Dość ścisła, miękka w dotyku, po przyciśnięciu krucha.
Smak:
Subtelny smak, lekko słodki z nutą kremowej śmietany z wyczuwalnym zapachem cebuli.
Tradycja:
W licznych stawach położonych na terenie gminy Stubno, znajdującej się 20 km od Przemyśla w województwie podkarpackim, prowadzona jest hodowla karpia ze Starzawy. Stawy zasilane są wodą z rzeki Wisznia, której źródła znajdują się na Ukrainie. Ziemie, na których znajdują się stawy, należą do jednych z najżyźniejszych w kraju, stąd mikroflora stawów jest niezwykle bogata. Chów karpia odbywa się w cyklu 3-letnim, materiałem wyjściowym jest kroczek o wadze 250-400 g. Karp ze Starzawy jest blisko spokrewniony z karpiem ukraińskim pełnołuskowym. Karp pełnołuskowy jest szczególnie predysponowany do chowu ze względu na bardzo dobre wykorzystanie pokarmu naturalnego. Ułuszczenie stanowi także barierę, dzięki której karpie są bardzo odporne na wszelkie choroby. Karp ze Starzawy posiada delikatną skórę, w której usadowiona jest cienka łuska cykloidalna. Duże znaczenie ma również ułożenie tłuszczu, które znajduje się w części brzusznej ryby. To wszystko czyni tę rybę atrakcyjną po względem kulinarnym, gdyż karp ten odznacza się wyjątkowo delikatnym smakiem mięsa. Wszystko to sprawia, że potrawy z karpia często goszczą na stołach mieszkańców Podkarpacia. Jedną z najbardziej znanych potraw jest karp po starzawsku. Karp ten przyrządzany jest w tradycyjny sposób przy użyciu takich składników jak cebula, śmietana i sól. Najpierw należy karpia oczyścić, sprawić i pokroić w dzwonka. Następnie w rondlu rozpuścić masło i ułożyć warstwami cebulę pokrojoną w pióra. Potem ułożyć dzwonka ryby. Delikatnie doprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Gdy mięso ryby się zetnie, zalać śmietaną i pozostawić na ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie dzwonka powinny być miękkie, a wierzchnia warstwa sosu koloru złocisto-kremowego. Danie to jest bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smakowite. Należy pamiętać, że mięso karpia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D i B1, B2, B6, B12, PP oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, selenu, cynku, żelaza i magnezu. Składniki mięsa karpia wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszają ryzyko zawałów i udarów mózgu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 12:42 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 12:42 Sławomir Mucha