W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kaszanka pieczona szczekocińska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-12 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim

Wygląd:

Batony w naturalnej osłonce, przypieczone z zewnątrz, barwy złoto-brązowej.

Kształt:

Batony odkręcane, na przekroju owalne.

Rozmiar:

Batony 30-40 cm długości.

Barwa:

Barwa zewnętrzna właściwa dla produktów pieczonych, jasnozłocista, na przekroju ciemnobrunatna.

Konsystencja:

Konsystencja gęstej masy, po zastygnięciu twardsza.

Smak:

Zapach i smak charakterystyczny dla wędliny podrobowej, w smaku i zapachu wyczuwalne przyprawy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W okolicach Szczekocin, miasteczka położonego na Niecce Włoszczowskiej, na pograniczu województwa śląskiego i świętokrzyskiego, od dawna podtrzymywana jest tradycja chowu trzody chlewnej i gospodarskiego uboju świń. Prawdopodobnie z tą tradycją związane są nazwy miejscowości znajdujących się w pobliżu Szczekocin: Chlewice, Chlewska Wola.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}