Kaszanka pieczona szczekocińska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-12 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim
Wygląd:
Batony w naturalnej osłonce, przypieczone z zewnątrz, barwy złoto-brązowej.
Kształt:
Batony odkręcane, na przekroju owalne.
Rozmiar:
Batony 30-40 cm długości.
Barwa:
Barwa zewnętrzna właściwa dla produktów pieczonych, jasnozłocista, na przekroju ciemnobrunatna.
Konsystencja:
Konsystencja gęstej masy, po zastygnięciu twardsza.
Smak:
Zapach i smak charakterystyczny dla wędliny podrobowej, w smaku i zapachu wyczuwalne przyprawy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W okolicach Szczekocin, miasteczka położonego na Niecce Włoszczowskiej, na pograniczu województwa śląskiego i świętokrzyskiego, od dawna podtrzymywana jest tradycja chowu trzody chlewnej i gospodarskiego uboju świń. Prawdopodobnie z tą tradycją związane są nazwy miejscowości znajdujących się w pobliżu Szczekocin: Chlewice, Chlewska Wola.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl