Keksy przez maszynkę/kruche ciastka kręcone przez maszynkę
29.04.2022
W dniu 28 kwietnia 2022 roku na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze: „keksy przez maszynkę/kruche ciastka kręcone przez maszynkę”.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Ciasteczka podłużne z wyraźnymi charakterystycznymi rowkami odciśniętymi przez foremkę do maszynki
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Ciasteczka o podłużnym kształcie (nieregularny prostokąt) z wyraźnymi charakterystycznymi rowkami odciśniętymi przez foremkę do maszynki
Wielkość
Ok. 6-8 x 1-1,5 cm.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Po upieczeniu ciasteczka mają złocisty kolor
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Stała i krucha
Smak i zapach
Maślany z delikatną nutką wanilii
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Kruche ciastka przez maszynkę do mielenia mięsa na Śląsku Opolskim znane są zarówno pod tą nazwą, jaki i pod nazwą gwarową „keksy przez maszynkę” lub „keksy bez maszynka”.
Ciastka te charakteryzują się prostokątnym kształtem o chropowatej (rowkowanej) powierzchni, w zależności od użytej nakładki do maszynki. Mają wyraźny maślany smak, kruchą konsystencję oraz barwę złoto-brązową na zewnątrz, a żółtawą w środku. Znane są niemal w każdym opolskim domu, a wypieka się je na święta, wesela, komunie, chrzciny i inne rodzinne imprezy okolicznościowe.
Ciastka można przechowywać przez dłuższy okres czasu w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Skład „keksów” jest bardzo prosty, charakterystyczny dla ciast kruchych (mąka, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia).
Keksy przez maszynkę/kruche ciastka kręcone przez maszynkę wypiekane są do dnia dzisiejszego przez wiele gospodyń w województwie opolskim pod warunkiem, że posiadają maszynkę do mielenia mięsa i odpowiednie nakładki do „kręcenia” ciastek.