Kiełbasa grodziska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-04-16 w kategorii Produkty mięsne w woj. wielkopolskim.
Wygląd:
Wyrób w osłonce naturalnej ściśle przylegającej do farszu.
Kształt:
Kiełbasa okręcona w odcinki o długości 10-12 cm.
Rozmiar:
Kiełbasa w kiełbaśnicach o długości 24-26 mm lub 26-28 mm.
Barwa:
Barwa zewnętrzna kiełbasy jasnobrązowa, na przekroju różowa z widocznym białym tłuszczem.
Konsystencja:
Konsystencja soczysta, jędrna, sprężysta.
Smak:
Wyraźnie wyczuwalny aromat wędzenia dymem olchowym i użytych przypraw, smak łagodnie słony.
Tradycja:
Tuczniki używane do wyrobu kiełbasy grodziskiej charakteryzują się wysoką jakością, czyli małym otłuszczeniem oraz dużą kruchością i smakowitością. W latach 70-tych ubiegłego wieku opracowano w Grodzisku Wielkopolskim recepturę tego produktu, która funkcjonuje do dziś. Kiełbasa grodziska jest delikatna w smaku o wyraźnym aromacie, który nadaje jej tradycyjne wędzenie dymem olchowym. Ze względów ekonomicznych niegdyś używaną do peklowania saletrę zastąpiono peklosolą. Dodatkowo kiełbasę grodziską wyróżnia dodatek specjalnej kompozycji przypraw naturalnych, a w szczególności gałki muszkatołowej, która ma znaczący wpływ na jej ostateczny znakomity smak. W procesie produkcyjnym kiełbasy grodziskiej nie dokonano żadnych znaczących zmian od 1977 roku i do chwili obecnej wytwarzana jest tą samą tradycyjną metodą produkcji.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.09.2018 09:16 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.09.2018 09:16 Sławomir Mucha