Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-06-13 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Pęta długie, spiralnie ułożone, mięso o niejednolitej konsystencji, na przekroju widać nierównej wielkości małe kawałeczki mięsa i sporadycznie występujące kawałki tłuszczu.
Kształt:
Kiełbasa przypomina kształtem wianek uformowany zgodnie z naturalnym skrętem osłonek. Przekrój poprzeczny kiełbasy wędzonej wynosi średnio 25-45 mm, w przekroju kształt okrągły lub owalny.
Rozmiar:
Średnia wielkość pojedynczego wianka kiełbasy wędzonej mieści się w granicach 80-100 cm, w zależności od długości jelit.
Barwa:
Kiełbasa wędzona – jasnobrązowa na zewnątrz, po przekrojeniu jasnoróżowa.
Konsystencja:
Konsystencja średnio twarda, ścisła, gładka w dotyku.
Smak:
Kiełbasa wędzona – odpowiedni dla kiełbas wędzonych na drewnie olchowym. Przyprawy wyraźnie wyczuwalne i lekki aromat czosnku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Koniec XIX i pierwsza połowa XX wieku to okres przyspieszonego rozwoju miejscowości Sobienie Jeziory. Prosperuje tu handel i przetwórstwo mięsne, a w Starej Wsi koło Kołbieli funkcjonuje znana w całej Polsce szkoła handlowo-rolnicza.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl