W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-06-13 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Pęta długie, spiralnie ułożone, mięso o niejednolitej konsystencji, na przekroju widać nierównej wielkości małe kawałeczki mięsa i sporadycznie występujące kawałki tłuszczu.

Kształt:

Kiełbasa przypomina kształtem wianek uformowany zgodnie z naturalnym skrętem osłonek. Przekrój poprzeczny kiełbasy wędzonej wynosi średnio 25-45 mm, w przekroju kształt okrągły lub owalny.

Rozmiar:

Średnia wielkość pojedynczego wianka kiełbasy wędzonej mieści się w granicach 80-100 cm, w zależności od długości jelit.

Barwa:

Kiełbasa wędzona – jasnobrązowa na zewnątrz, po przekrojeniu jasnoróżowa.

Konsystencja:

Konsystencja średnio twarda, ścisła, gładka w dotyku.

Smak:

Kiełbasa wędzona – odpowiedni dla kiełbas wędzonych na drewnie olchowym. Przyprawy wyraźnie wyczuwalne i lekki aromat czosnku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Koniec XIX i pierwsza połowa XX wieku to okres przyspieszonego rozwoju miejscowości Sobienie Jeziory. Prosperuje tu handel i przetwórstwo mięsne, a w Starej Wsi koło Kołbieli funkcjonuje znana w całej Polsce szkoła handlowo-rolnicza.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}