Kiełbasa staropolska szydłowiecka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-03-23 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Kiełbasa ma wygląd wianka, którego oba końce związane są sznurkiem. Na przekroju widoczne duże kawałki mięsa.
Kształt:
Kiełbasa kształtem przypomina spłaszczony wianek, na przekroju owal o średnicy około 40-50 mm.
Rozmiar:
Średnia wielkość pojedynczego wianka kiełbasy waży ok. 0,2-0,4 kg.
Barwa:
Barwa zewnętrza ciemnobrązowa, a na przekroju jasnoróżowa.
Konsystencja:
Dość ścisła i krucha w dotyku, lekko pomarszczona z połyskiem.
Smak:
Zapach charakterystyczny dla kiełbas wędzonych drzewem olchowym, smak dość ostry, wyczuwalne przyprawy naturalne takie jak pieprz, czosnek, gorczyca, kolendra.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Szydłowiec oraz jego okolice słynęły z chowu trzody chlewnej. Rolnicy często ubijali świnie sposobem gospodarczym i przerabiali na różnego rodzaju wyroby. Jednym ze specjałów wyrabianych na tych terenach była kiełbasa staropolska szydłowiecka.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl