Kiełbasa swojska opatowska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-06-19 w kategorii Produkty mięsne w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Kiełbasa w naturalnym jelicie wieprzowym, z zewnątrz pomarszczona, na przekroju widoczne kawałki mięsa, tłuszcz oraz przyprawy.
Kształt:
Pęta o różnej długości, na przekroju okrągła.
Rozmiar:
W zależności od wielkości pęt.
Barwa:
Jasnobrązowa, na przekroju różowa z widocznym oczkiem charakterystycznym dla wyrobów wytwarzanych z ciepłego mięsa.
Konsystencja:
Krucha. Lekko zwarta.
Smak:
Swoisty dla kiełbasy wędzonej dymem z drewna dębowego, wyczuwalny aromat czosnku i pieprzu.
Tradycja:
W rejonie Opatowa kiełbasę swojską wytwarzano od ponad 50 lat. Wyrabiana była początkowo w domach rolników na własny użytek i na sprzedaż, w czasach kiedy o wędlinę było trudno. Cała tajemnica wyrobu kiełbasy swojskiej z Opatowa opierała się na fakcie, że była ona wytwarzana w gospodarstwach domowych ze świń z własnego chowu. Dodawano do niej szynkę, łopatkę oraz karkówkę, najlepsze jakościowo wieprzowe mięso. Stosowano tylko naturalne przyprawy i tradycyjne metody produkcji, co ją wyróżniało na tle innych. Przy wyrobie tej kiełbasy do ciepłego jeszcze mięsa dodawano cukier, którego dodatek powodował powstawanie tzw. „oczka”, co było cechą charakterystyczną tego produktu. Kiełbasę swojską z Opatowa najczęściej robiono z okazji świąt, wesel, odpustów. Obecnie jest to produkt spożywany na co dzień. Jest bardzo chętnie nabywana przez okolicznych mieszkańców ze względu na swój naturalny charakter, smak i wyjątkowe walory. Może być konsumowana na gorąco i na zimno, jako świeży produkt lub podsuszany. Najchętniej kiełbasa swojska opatowska jest spożywana sama bez dodatków, żeby nie psuć jej smaku. Bardzo dobra jest z chlebem wiejskim, wypiekanym w piecu. Dobrze smakuje również z ogórkiem kiszonym, chrzanem lub musztardą.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 08:48 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 08:48 Sławomir Mucha