W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa z Piekła z czarną gorczycą

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Pętko kiełbasy owędzone z widocznymi kawałkami mięsa i ziarnami czarnej gorczycy.

Kształt:

Pętko wiązane dratwą.

Rozmiar:

Około 20 cm długości, zawijane w pętko.

Barwa:

Barwa zewnętrzna brązowo-brunatna, na przekroju różowo-brązowa.

Konsystencja:

Zwarta, soczysta, elastyczna.

Smak:

Smak charakterystyczny dla kiełbasy z wyraźnym posmakiem gorczycy i zapachem wędzenia.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wieś Piekło leży na skraju Żuław i Powiśla w samej Delcie Wisły. Od 1888 roku wśród mieszkańców miejscowości Piekło zakrzewiła się tradycja wytwarzania kiełbasy doprawianej czarną gorczycą. Do jej przygotowania wykorzystuje się: mięso wieprzowe (karkówka, łopatka, schab, boczek, golonka), mięso wołowe, które pokrojone w dużą kostkę pekluje się przez 24 godziny. Aby wędlina była udana, mięso powinno być przemielone przez sitka, najlepiej o kostkowych oczkach (8-10 mm). Dawniej, zamiast mielenia, mięso krojono na małe kawałki (siekano) specjalnymi tasakami.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}