Kiełbasa z Piekła z czarną gorczycą
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Pętko kiełbasy owędzone z widocznymi kawałkami mięsa i ziarnami czarnej gorczycy.
Kształt:
Pętko wiązane dratwą.
Rozmiar:
Około 20 cm długości, zawijane w pętko.
Barwa:
Barwa zewnętrzna brązowo-brunatna, na przekroju różowo-brązowa.
Konsystencja:
Zwarta, soczysta, elastyczna.
Smak:
Smak charakterystyczny dla kiełbasy z wyraźnym posmakiem gorczycy i zapachem wędzenia.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wieś Piekło leży na skraju Żuław i Powiśla w samej Delcie Wisły. Od 1888 roku wśród mieszkańców miejscowości Piekło zakrzewiła się tradycja wytwarzania kiełbasy doprawianej czarną gorczycą. Do jej przygotowania wykorzystuje się: mięso wieprzowe (karkówka, łopatka, schab, boczek, golonka), mięso wołowe, które pokrojone w dużą kostkę pekluje się przez 24 godziny. Aby wędlina była udana, mięso powinno być przemielone przez sitka, najlepiej o kostkowych oczkach (8-10 mm). Dawniej, zamiast mielenia, mięso krojono na małe kawałki (siekano) specjalnymi tasakami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl