Kiszka ziemniaczana
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podlaskim.
Wygląd:
Kiszka wyglądem zewnętrznym przypomina kiełbasę , wiec z przekroju jest okrągła.
Kształt:
Kiszka wyglądem zewnętrznym przypomina kiełbasę , wiec z przekroju jest okrągła.
Rozmiar:
W zależności od grubości i długości jelita. A więc w przekroju może mieć od 2 do 6 cm średnicy.
Barwa:
Z wierzchu rumiana, ciemnobrązowa. Wewnątrz ciemnoszara z widoczną kaszą oraz boczkiem.
Konsystencja:
Raczej twarda. Od góry, ze względu na delikatne przypieczenie, twardsza.
Smak:
Charakterystyczny zapach typowy dla kiszki ziemniaczanej.
Dodatkowe Informacje:
Produkt nie nadaje się do zamrażania.
Tradycja:
Charakter województwa podlaskiego oraz jego tradycje sprawiają, że tutejsza kuchnia charakteryzuje się bogatym asortymentem tanich i prostych produktów z ziemniaka. Jednym z takich produktów jest kiszka ziemniaczana. Składa się ona z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej do piekarnika należy ją ponakłuwać .Wzorowa kiszka to kiszka rumiana jędrna i o chrupiącej skórce(jelicie). Do kiszki zresztą jak do większości potraw ziemniaczanych podajemy jako dodatek zasmażkę zrobioną z boczku i cebuli.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 11:28 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 11:28 Sławomir Mucha