W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiszka ziemniaczana

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podlaskim.

Wygląd:

Kiszka wyglądem zewnętrznym przypomina kiełbasę , wiec z przekroju jest okrągła.

Kształt:

Kiszka wyglądem zewnętrznym przypomina kiełbasę , wiec z przekroju jest okrągła.

Rozmiar:

W zależności od grubości i długości jelita. A więc w przekroju może mieć od 2 do 6 cm średnicy.

Barwa:

Z wierzchu rumiana, ciemnobrązowa. Wewnątrz ciemnoszara z widoczną kaszą oraz boczkiem.

Konsystencja:

Raczej twarda. Od góry, ze względu na delikatne przypieczenie, twardsza.

Smak:

Charakterystyczny zapach typowy dla kiszki ziemniaczanej.

Dodatkowe Informacje:

Produkt nie nadaje się do zamrażania.

Tradycja:

Charakter województwa podlaskiego oraz jego tradycje sprawiają, że tutejsza kuchnia charakteryzuje się bogatym asortymentem tanich i prostych produktów z ziemniaka. Jednym z takich produktów jest kiszka ziemniaczana. Składa się ona z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej do piekarnika należy ją ponakłuwać .Wzorowa kiszka to kiszka rumiana jędrna i o chrupiącej skórce(jelicie). Do kiszki zresztą jak do większości potraw ziemniaczanych podajemy jako dodatek zasmażkę zrobioną z boczku i cebuli.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.07.2018 11:28 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.07.2018 11:28 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}