Klopsiki z pomuchla (dorsza) po kaszubsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-05-14 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Kulki ozdobione cebulą i słoniną.
Kształt:
Owalny na zewnątrz i na przekroju.
Rozmiar:
Średnica około 3-5 cm.
Barwa:
Na zewnątrz i na przekroju srebrzysto-biały.
Konsystencja:
Delikatne, soczyste i miękkie.
Smak:
Rybny, aromat przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Duża ilość ryb, różnorodność gatunków, łatwość i powszechność ich połowu, sprawiły, że na Pomorzu stały się one bardzo popularnym składnikiem codziennego i odświętnego pożywienia. W kuchni kaszubskiej wykorzystywało się wszystkie gatunki i przyrządzano je na wiele różnych sposobów. Pospolitą i często spotykaną rybą na terenach Kaszub był i jest dorsz – kaszubski „pomuchel” (Kaszëbsczi pòmùchel).
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl