Kluchy połom bite
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-17 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Jednolita masa ziemniaczano-mączna, gładka.
Kształt:
Nieregularny, jednolita masa. Odciśnięty kształt łyżki, którą nabiera się kluchy z garnka.
Rozmiar:
W zależności od porcji.
Barwa:
Od jasnej do ciemnożółtej, w zależności od odmiany ziemniaka.
Konsystencja:
Konsystencja miękka lub bardzo gęsta.
Smak:
Zapach ugotowanych ziemniaków, smak charakterystyczny dla masy ziemniaczanej.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pierwsze uprawy ziemniaka pojawiły się w czasach prehistorycznych w Ameryce Południowej. Ziemniaki do Europy dotarły w XVI wieku, a rozpowszechniły się w XVII w. Najcenniejszym elementem rośliny są jej bulwy, które po ugotowaniu stanowią wartościowy pokarm człowieka.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:21 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:21 Sławomir Mucha