W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kluchy połom bite

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-17 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

kluchy pałom bite

Wygląd:

Jednolita masa ziemniaczano-mączna, gładka.

Kształt:

Nieregularny, jednolita masa. Odciśnięty kształt łyżki, którą nabiera się kluchy z garnka.

Rozmiar:

W zależności od porcji.

Barwa:

Od jasnej do ciemnożółtej, w zależności od odmiany ziemniaka.

Konsystencja:

Konsystencja miękka lub bardzo gęsta.

Smak:

Zapach ugotowanych ziemniaków, smak charakterystyczny dla masy ziemniaczanej.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Pierwsze uprawy ziemniaka pojawiły się w czasach prehistorycznych w Ameryce Południowej. Ziemniaki do Europy dotarły w XVI wieku, a rozpowszechniły się w XVII w. Najcenniejszym elementem rośliny są jej bulwy, które po ugotowaniu stanowią wartościowy pokarm człowieka.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:21 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:21 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}