Kociewski chleb wiejski na serwatce
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-25 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Prostokątny bochenek
Kształt:
Prostokątny
Rozmiar:
Bochen o długości 40 cm i szerokości 25 cm
Barwa:
Złocisto-brązowa skórka, wewnątrz jasnożółty
Konsystencja:
Stała, pulchna
Smak:
Zapach chleba, smak lekko słodkawy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Chleb jest nieodłącznym składnikiem naszego codziennego pożywienia. Do niedawna stanowił symbol dostatku. Świeżo upieczony bochen był przysmakiem niedzielnego śniadania i dumą gospodyni. Proces przygotowania ciasta i wypiek chleba wiązał się z przestrzeganiem ścisłych reguł, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, o czym wspomina Roman Landowski w swojej gawędzie o chlebie wypiekanym na Kociewiu (Gawędy chlebowe). Rola chleba w naszej kulturze nie ograniczała się tylko do jego spożycia, ale również stanowiła o wielowiekowej tradycji utrwalonej w obrzędach i zwyczajach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl