Kołocz weselny śląski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-31 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Kołocz jest koloru złocistego. Spód i górę kołocza stanowi wypieczone ciasto drożdżowe, wewnątrz znajduje się nadzienie makowe lub serowe (może być mieszane makowo-serowe), górę kołocza zdobi złocista kruszonka (posypka). Zwyczajowo kruszonkę posypuje się cukrem pudrem.
Kształt:
Kształt prostokąta, wielkość zależy od rozmiaru blachy, na której ciasto jest pieczone, grubość kołocza wynosi około 3 cm.
Rozmiar:
Kołocz prostokątny – długość około 50 cm, szerokości 40 cm (wielkość zależy od użytej do wypieku blachy). Krojony na kwadraty o boku 8 cm.
Barwa:
Wypieczony kołocz ma kolor złocisty, na przekroju barwy jasnozłotej z widocznym serowym lub makowym nadzieniem.
Konsystencja:
Ciasto drożdżowe, pulchne, sprężyste z kruchą rumianą, wypieczoną kruszonką.
Smak:
Smak słodki w zależności od nadzienia serowy, makowy. Zapach świeżego pieczywa drożdżowego z kruszonką.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Informacje dotyczące tradycji kołocza weselnego opisane są w książce Wierzenia, zwyczaje i obrzędy, wydanej przez mieszkankę powiatu raciborskiego panią Kornelię Lach, która od lat 80. prowadzi folklorystyczne badania terenowe na pograniczu polsko-czeskim (śląsko-morawskim). W swojej książce opisuje tradycje obrzędowe związane z kołoczem weselnym.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:27 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:27 Sławomir Mucha