Kompot z jabłek z Radziwiłłowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-11-09 w kategorii Napoje w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Płyn o kolorze słomkowo-złocistym, z kawałkami owoców.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Słomkowo-złocista.
Konsystencja:
Płynna, z kawałkami owoców.
Smak:
Słodki, a jednocześnie lekko kwaskowy, zapach świeżych jabłek z aromatem cynamonu.
Tradycja:
Jabłko jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych owoców w Polsce. „Rodziny jabłkowatych (…), pestkowatych (…) i agrestowatych (…) zapełniają nasze sady. Do pierwszej należą wszystkie gatunki grusz i jabłoni” (Ł. Tatomir, „Geografia ogólna i statystyka ziem polskich”, Kraków 1868).
W okolicach Skierniewic już na początku XX wieku istniało wiele sadów: „W Nieborowie mamy już trzech włościan trudniących się dzierżawą sadów” („Ogrodnik Polski” nr 20, Warszawa 1902). W Radziwiłłowie prawie przy każdym domu był niewielki sad, w którym rosły antonówki i kosztele.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.12.2022 15:20 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:17 Sławomir Mucha