W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konkurs kulinarny dla uczniów szkół podstawowych V-VIII

Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”.

Wykonaj kartę do książki kucharskiej, która pomoże promować ideę niemarnowania żywności.

Zgłoszenia przyjmujemy do 30 listopada 2024 r. Rozstrzygnięcie konkursu 6 stycznia 2025 r.

Do kogo skierowany jest konkurs?

Konkurs jest skierowany do uczniów podstawowych klas V-VIII

Cel konkursu

Celem konkursu jest promocja idei niemarnowania żywności.

Z danych ONZ wynika, że marnujemy 1/3 żywności, którą wyprodukujemy. Tymczasem aby wyprodukować jedzenie, zużywa się mnóstwo pracy, energii i zasobów, takich jak woda. A niezjedzona żywność gdy trafia na śmietnik, rozkłada się emitując gazy cieplarniane.

Najwięcej żywności marnujemy my, konsumenci – aż 60 proc. W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności, której część wciąż nadaje się do wykorzystania.

Warto to zmienić i sprawić, by działania na ograniczania marnowania żywności stało się naturalnym nawykiem.

Dlatego zachęcamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie i stworzenia karty do książki kucharskiej, która będzie promować niemarnowanie żywności!

Szczegóły w regulaminie poniżej.

Materiały

Do pobrania
Regulamin​_konkursu​_kulinarnego​_dla​_uczniów​_szkół​_podstawowych​_kl​_V-VIII​_1109​_POPRAWIONY.pdf 0.25MB
Do pobrania
Załącznik​_nr​_1​_do​_Regulaminu​_konkursu​_kulinarnego​_1109.pdf 0.67MB
Do pobrania
Załącznik​_nr​_2​_do​_Regulaminu​_konkursu​_kulinarnego​_1109.pdf 0.19MB
Do pobrania
Załącznik​_nr​_3​_do​_Regulaminu​_konkursu​_kulinarnego​_1109.pdf 0.15MB
{"register":{"columns":[]}}