Konkurs kulinarny dla uczniów szkół podstawowych V-VIII
Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”.
Wykonaj kartę do książki kucharskiej, która pomoże promować ideę niemarnowania żywności.
Do kogo skierowany jest konkurs?
Konkurs jest skierowany do uczniów podstawowych klas V-VIII
Cel konkursu
Celem konkursu jest promocja idei niemarnowania żywności.
Z danych ONZ wynika, że marnujemy 1/3 żywności, którą wyprodukujemy. Tymczasem aby wyprodukować jedzenie, zużywa się mnóstwo pracy, energii i zasobów, takich jak woda. A niezjedzona żywność gdy trafia na śmietnik, rozkłada się emitując gazy cieplarniane.
Najwięcej żywności marnujemy my, konsumenci – aż 60 proc. W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności, której część wciąż nadaje się do wykorzystania.
Warto to zmienić i sprawić, by działania na ograniczania marnowania żywności stało się naturalnym nawykiem.
Dlatego zachęcamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie i stworzenia karty do książki kucharskiej, która będzie promować niemarnowanie żywności!
Szczegóły w regulaminie poniżej.
Materiały
Do pobraniaRegulamin_konkursu_kulinarnego_dla_uczniów_szkół_podstawowych__kl_V-VIII_1109.pdf 0.25MB Do pobrania
Załącznik_nr_1_do_Regulaminu_konkursu_kulinarnego_1109.pdf 0.67MB Do pobrania
Załącznik_nr_2_do_Regulaminu_konkursu_kulinarnego_1109.pdf 0.19MB Do pobrania
Załącznik_nr_3_do_Regulaminu_konkursu_kulinarnego_1109.pdf 0.15MB