Kornickie jaja faszerowane
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-10-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Połówki jaja kurzego napełnione farszem, przysmażone na patelni.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
W zależności od ilości użytych jaj.
Barwa:
Złota z prześwitem zielonego szczypiorku.
Konsystencja:
Gęsta, zwarta.
Smak:
Smażonych jaj z nutą zielonego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kornickie jaja faszerowane to tradycyjna potrawa wschodnich terenów Mazowsza. Od połowy XV wieku na terenach Kornicy osiedlali się zarówno przybysze z Mazowsza, Litwy, jak i z południowej i północnej Rusi. Przynosili ze sobą odrębne zwyczaje ludowe, religijne i kulturowe, które po latach przerodziły się we wspólną kulturę kornicką. Kultura kornicka to również specyficzna kuchnia, która jest połączeniem różnych tradycji i smaków. W gminie Kornica bardzo popularne były potrawy z jaj, w tym jaja faszerowane, przygotowywane pod różnymi postaciami, m.in. z dodatkiem grzybów, mięsa, warzyw i ziół.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl