Krupniok śląski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-02-28 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim
Wygląd:
Batony w osłonce naturalnej, na przekroju wyraźnie widoczna kasza gryczana
Kształt:
Batony odkręcane w odcinkach długości 18-25 cm, pozostawione w zwojach, na przekroju owalne
Rozmiar:
Batony o długości 18-25 cm
Barwa:
Barwa szarobrunatna, właściwa dla surowców mięsnych, niemięsnych podrobowych i krwi, gotowanych
Konsystencja:
Zewnętrzna osłonka wyraźnie tłusta; plasterki grubości 10 mm nie powinny się rozpadać
Smak:
Zapach i smak charakterystyczne dla wędliny podrobowej parzonej z dodatkiem krwi i kaszy gryczanej; wyczuwalne przyprawy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii krupnioka śląskiego zebrano w Górnośląskim Muzeum w Bytomiu w dziale etnografii.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl