W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Krupniok śląski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-02-28 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim

Wygląd:

Batony w osłonce naturalnej, na przekroju wyraźnie widoczna kasza gryczana

Kształt:

Batony odkręcane w odcinkach długości 18-25 cm, pozostawione w zwojach, na przekroju owalne

Rozmiar:

Batony o długości 18-25 cm

Barwa:

Barwa szarobrunatna, właściwa dla surowców mięsnych, niemięsnych podrobowych i krwi, gotowanych

Konsystencja:

Zewnętrzna osłonka wyraźnie tłusta; plasterki grubości 10 mm nie powinny się rozpadać

Smak:

Zapach i smak charakterystyczne dla wędliny podrobowej parzonej z dodatkiem krwi i kaszy gryczanej; wyczuwalne przyprawy

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii krupnioka śląskiego zebrano w Górnośląskim Muzeum w Bytomiu w dziale etnografii.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}