Krzonówka po orawsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-06-27 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Gęsta zupa z osadem z chrzanu. Widoczne kawałki kiełbasy, szynki i jajek.
Kształt:
W zależności od kształtu naczynia.
Rozmiar:
W zależności od ilości składników i wielkości naczynia, w którym jest przygotowywana.
Barwa:
Od jasno-beżowego do żółtego.
Konsystencja:
Płynna, rzadka.
Smak:
Smak słonawy, ostro-kwaśny. Zapach intensywny, chrzanowy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Dawniej pożywienie mieszkańców ziemi orawskiej było bardzo jednostajne i dość skromne. Jednakże na Święta Wielkanocne każda gospodyni odkładała co lepsze produkty, aby przygotować najlepszą zupę o nazwie krzonówka.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl