W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Krzonówka po orawsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-06-27 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Gęsta zupa z osadem z chrzanu. Widoczne kawałki kiełbasy, szynki i jajek.

Kształt:

W zależności od kształtu naczynia.

Rozmiar:

W zależności od ilości składników i wielkości naczynia, w którym jest przygotowywana.

Barwa:

Od jasno-beżowego do żółtego.

Konsystencja:

Płynna, rzadka.

Smak:

Smak słonawy, ostro-kwaśny. Zapach intensywny, chrzanowy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Dawniej pożywienie mieszkańców ziemi orawskiej było bardzo jednostajne i dość skromne. Jednakże na Święta Wielkanocne każda gospodyni odkładała co lepsze produkty, aby przygotować najlepszą zupę o nazwie krzonówka.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}