W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kulebiak generałowej Kickiej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-09-09 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Upieczone ciasto w formie strucla o lekko błyszczącej skórce.

Kształt:

Z zewnątrz kształt walcowaty, na przekroju okrągły, lekko spłaszczony.

Rozmiar:

Długość to ok. 36 cm, szerokość: 11 cm, wysokość: 9 cm.

Barwa:

Na zewnątrz barwa brązowa, na przekroju widać brązowy farsz otoczony jasną, cienką skórką.

Konsystencja:

Konsystencja stała, w dotyku lepki.

Smak:

Smak i zapach drożdżowego ciasta z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kulebiak generałowej Kickiej jest to tradycyjny wyrób pochodzący z centralnej części Lubelszczyzny. Pomimo słowiańskiego pochodzenia kulebiaka, jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od słowa niemieckiego – kohlgeback, co oznacza ciasto nadziewane kapustą. Oryginalny starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem: z kaszy gryczanej, kapusty, jajek na twardo, gotowanych ryb.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}