Kulebiak generałowej Kickiej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-09-09 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Upieczone ciasto w formie strucla o lekko błyszczącej skórce.
Kształt:
Z zewnątrz kształt walcowaty, na przekroju okrągły, lekko spłaszczony.
Rozmiar:
Długość to ok. 36 cm, szerokość: 11 cm, wysokość: 9 cm.
Barwa:
Na zewnątrz barwa brązowa, na przekroju widać brązowy farsz otoczony jasną, cienką skórką.
Konsystencja:
Konsystencja stała, w dotyku lepki.
Smak:
Smak i zapach drożdżowego ciasta z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kulebiak generałowej Kickiej jest to tradycyjny wyrób pochodzący z centralnej części Lubelszczyzny. Pomimo słowiańskiego pochodzenia kulebiaka, jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od słowa niemieckiego – kohlgeback, co oznacza ciasto nadziewane kapustą. Oryginalny starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem: z kaszy gryczanej, kapusty, jajek na twardo, gotowanych ryb.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl