Kwaśnica
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Klarowny wywar z kiszonej kapusty i mięsa wieprzowego. Z gotowanymi kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniaków, kapusty kiszonej, marchewki.
Kształt:
Zależy od podania.
Rozmiar:
Zależy od podania.
Barwa:
Barwa wywaru od jasnożółtej do jasnozielonej. Kolor mięsa brązowo-szary, kapusty jasnożółty, zielonkawy, marchewki pomarańczowy, ziemniaki żółte.
Konsystencja:
Płynna z kawałkami ziemniaków, kapusty kiszonej, mięsa wieprzowego, marchewki, gniecionego czosnku.
Smak:
Lekko do mocno kwaśnego, słonawa, ostra. Zapach kiszonej kapusty i gotowanej wieprzowiny z wyraźnym aromatem czosnku i przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Potrawa jednogarnkowa podawana jako danie główne.
Tradycja:
Kwaśnica to zupa zawdzięczająca swą renomę niepowtarzalnemu smakowi. Lekko lub mocno kwaśna, słonawa, ostra. Posiada zapach kiszonej kapusty, gotowanej wieprzowiny (czasami gotowano kwaśnicę na baraninie) oraz przypraw.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl