Lubelska czekolada pitna
22.05.2019
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-05-17 w kategorii Napoje w woj. lubelskim.
Wygląd
Napój o kolorze białym, mlecznym (z czekolady białej), od beżowego do brązowego (czekolada mleczna i gorzka). Na powierzchni mogą być widoczne przyprawy lub bita śmietana
Kształt
Kształt jest zależny od naczynia, w którym podawana jest pitna czekolada
Wielkość
Porcja zależna od pojemności naczynia – 100ml, 150ml, 200ml
Barwa
Biała, beżowa do brązowej – charakterystyczna dla świeżej czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej
Konsystencja
Konsystencja samej czekolady jest aksamitna i lepka; w napoju wyczuwalne przyprawy
Smak i zapach
Słodki, intensywny smak, delikatny zapach
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Czekolada przez wieki traktowana była jak napój bogów i afrodyzjak.
Już w 1750 r p.n.e. Olmekowie, zamieszkujący obszary dzisiejszego wybrzeża Zatoki Meksykańskiej, uprawiali kakaowce. Łącząc rozdrobnione ziarna z wodą, kukurydzą i ziołami, stworzyli pierwszą wersję dzisiejszej czekolady. Leksykon sztuki kulinarnej z 1999 roku definiuję czekoladę jako: napój przyrządzany z sypkiej, naturalnej czekolady z dodatkiem cukru, czasem cynamonu i wody lub mleka. Wyrób przemysłu cukierniczego wykonywany z miazgi kakaowej, otrzymywanej z oczyszczonego, palonego i odtłuszczonego ziarna kakaowca z dodatkiem tłuszczu kakaowego, mleka, cukru pudru. W swoim składzie zawiera tyraminę, która pobudza czynności serca i rozszerza naczynia wieńcowe. Czekoladę uznawano niegdyś za lekarstwo. Picie jej zalecano chorym na reumatyzm, czerwonkę i cholerę, miała pomagać w zwalczaniu bezsenności i bólu gardła.
Czekolada z początku traktowana jako lekarstwo, szybko stała się modnym deserem. Najlepsze gatunki sprowadzono z Włoch, Holandii, Francji. Wraz z importem czekolady na ziemiach polskich zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie.
Pierwszą i najsłynniejszą fabryką czekolady w Polsce była warszawska firma Wedel, która w roku 1936 w Lublinie otworzyła sklep przy ulicy Krakowskie Przedmieście 46.
O roli czekolady wśród polskiego społeczeństwa z tak zwanych wyższych stanów w XVIII wieku czytamy w licznych publikacjach, iż wyrób ten był napojem wielkopańskim, modnym za królów Sasów i za ostatniego Króla Stanisława Augusta.
Jak potwierdzają rozmówcy w badaniach etnograficznych, czekolada już od wielu lat jest wpisana w historię Lubelszczyzny. Pitną czekoladę podawano już przed II wojną światową. Jednym ze składników, który używany jest do przygotowania pitnej czekolady, dla wzbogacenia jej smaku są m.in. owoce malin, z których słynie region lubelski. Region ten słynie także z upraw innych owoców takich jak truskawki, agrest, wiśnie czy gruszki. Świeże jak i suszone. W formie przecierów czy syropów są idealnym dodatkiem do pitnej czekolady. Przyprawy znane są już od wieków, a dzięki przebiegającym przez Lublin historycznym szlakom handlowym są tak powszechne i dobrze znane do dziś.
- Ostatnia modyfikacja:
- 22.05.2019 08:24 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 22.05.2019 08:24 Sławomir Mucha