Makaron radziwiłłowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-04-01 w kategorii Inne produkty w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Makaron ma postać nitek lub wstążek o długości od kilku do kilkunastu centymetrów o kolorze jasnożółtym.
Kształt:
Kształt cienkich nitek lub wstążek o długości od kilku do kilkunastu centymetrów.
Rozmiar:
Torebki 250 g, 500 g, kartony od 1 kg do 5 kg.
Barwa:
Barwa jasnożółta.
Konsystencja:
Stała, poszczególne wstążki dosyć twarde i jednocześnie kruche w dotyku.
Smak:
Smak delikatny, jajeczny.
Tradycja:
Istnieje wiele sporów na temat, kto i kiedy wymyślił makaron. Kiedy człowiek nauczył się mielić zboże na mąkę, zaczął z niej robić ciasto zagniatając mąkę z wodą. W ten sposób powstał pierwszy makaron. Znany był on w Chinach 4 tysiące lat temu, zaś w krajach nadbałtyckich pojawił się już przed naszą erą. Bardzo cienki makaron sprowadzili do Europy Arabowie. Około 1000 roku ukazał się pierwszy udokumentowany przepis na makaron, a w XII wieku produkowano suchy makaron w Palermo.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:11 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:11 Sławomir Mucha