W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Makaron radziwiłłowski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-04-01 w kategorii Inne produkty w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Makaron ma postać nitek lub wstążek o długości od kilku do kilkunastu centymetrów o kolorze jasnożółtym.

Kształt:

Kształt cienkich nitek lub wstążek o długości od kilku do kilkunastu centymetrów.

Rozmiar:

Torebki 250 g, 500 g, kartony od 1 kg do 5 kg.

Barwa:

Barwa jasnożółta.

Konsystencja:

Stała, poszczególne wstążki dosyć twarde i jednocześnie kruche w dotyku.

Smak:

Smak delikatny, jajeczny.

Tradycja:

Istnieje wiele sporów na temat, kto i kiedy wymyślił makaron. Kiedy człowiek nauczył się mielić zboże na mąkę, zaczął z niej robić ciasto zagniatając mąkę z wodą. W ten sposób powstał pierwszy makaron. Znany był on w Chinach 4 tysiące lat temu, zaś w krajach nadbałtyckich pojawił się już przed naszą erą. Bardzo cienki makaron sprowadzili do Europy Arabowie. Około 1000 roku ukazał się pierwszy udokumentowany przepis na makaron, a w XII wieku produkowano suchy makaron w Palermo.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 11:11 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 11:11 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}