W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Malinóweczka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-12 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Czerwona

Konsystencja:

Płynna, lepka

Smak:

Słodko-winny, malinowy

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Nalewki to typowo polska, tradycyjna specjalność. Pierwsze informacje o sposobach ich przygotowywania sięgają XVIII wieku. Od dawna wytwarzano je na dworach magnackich oraz w domach mieszczan. Do wytwarzania nalewek wykorzystywano różne owoce (np. morele, czerwone porzeczki, maliny, orzechy) i zioła (np. piołun, mięta), a nawet kwiaty (np. czarny bez). Początkowo nalewki leżakowały w beczkach trzymanych w piwnicach, później w tym celu wykorzystywano gąsiorki ze szkła. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, nalewki posiadają także właściwości lecznicze, stosowano je głównie w przypadkach przeziębień.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}