Malinóweczka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-12 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Czerwona
Konsystencja:
Płynna, lepka
Smak:
Słodko-winny, malinowy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Nalewki to typowo polska, tradycyjna specjalność. Pierwsze informacje o sposobach ich przygotowywania sięgają XVIII wieku. Od dawna wytwarzano je na dworach magnackich oraz w domach mieszczan. Do wytwarzania nalewek wykorzystywano różne owoce (np. morele, czerwone porzeczki, maliny, orzechy) i zioła (np. piołun, mięta), a nawet kwiaty (np. czarny bez). Początkowo nalewki leżakowały w beczkach trzymanych w piwnicach, później w tym celu wykorzystywano gąsiorki ze szkła. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, nalewki posiadają także właściwości lecznicze, stosowano je głównie w przypadkach przeziębień.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl