Maślanka naturalna z Bychawy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-05-15 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Biała, jednolita, lekko zawiesista substancja.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
Butelki plastikowe o masie 400 g, 1 kg, 5 kg lub w zależności od zapotrzebowania.
Barwa:
Biała do lekko kremowej.
Konsystencja:
Luźny zawiesisty skrzep.
Smak:
Czysty, lekko kwaśny, orzeźwiający.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Początki przetwarzania mleka miały miejsce już w starożytności. Początkowo krowy, owce i kozy były dostarczycielkami mleka i mięsa, a człowiek z czasem nauczył się produkować pierwsze wyroby mleczarskie. Przez całe wieki mleko i podstawowe wyroby takie jak ser, masło, maślanka, śmietana były wytwarzane w gospodarstwach wiejskich i zużywane głównie na potrzeby własne. Również na typowo rolniczych terenach Lubelszczyzny, w okolicach Bychawy, tamtejsza ludność trudniła się wytwarzaniem przetworów mleczarskich. Każda gospodyni posiadała specjalne naczynia i sprzęt do przechowywania mleka, pozyskiwania śmietanki oraz wyrobu masła i sera. W procesie produkcji masła, w efekcie oddzielenia się tłuszczu od zmaślanej śmietany jako produkt uboczny wydzielała się maślanka. Domowa maślanka, w której pływały często kawałeczki masła była prawdziwym przysmakiem, głównie w upalne dni. Najczęściej była wykorzystywana do picia zamiast mleka, używano jej również do robienia tak zwanych fajercarzy (placków pieczonych na blasze) do ciasta chlebowego, zabielania zup i sosów, spożywano ją z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Obecnie nie ma już tradycji własnoręcznego robienia masła w gospodarstwach, a maślankę można kupić tylko w sklepie, ale ta z Bychawy nadal wytwarzana jest według tradycyjnych metod i z tradycyjnych surowców.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl