Masło kociewskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-08-29 W kategorii Oleje i tłuszcze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Masa jednolita, starannie uformowana bez widocznych kropel wody.
Kształt:
Kostka w kształcie prostopadłościanu.
Rozmiar:
Kostka 200 g, o wymiarach 97 x 72 x 30 mm.
Barwa:
Kremowośmietankowy, jednolity w całej masie.
Konsystencja:
Smarowna, lekko mazista, jednolita w całej masie.
Smak:
Czysty, lekko kwaśny, z lekkim posmakiem pasteryzacji.
Dodatkowe Informacje:
Termin przydatności do spożycia wynosi 20 dni. Po upływie terminu przydatności produkt nadal utrzymuje niezmieniony wygląd, smak i zapach.
Tradycja:
Masło w okręgowej spółdzielni mleczarskiej w Starogardzie Gdańskim jest produkowane od ponad 100 lat. Świadczy o tym zapis znajdujący się w opracowaniu Józefa Milewskiego Udział Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Starogardzie Gdańskim w rozwoju regionu (1892-1991):
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:06 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:06 administrator gov.pl