Masło krzepickie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-02-06 W kategorii Oleje i tłuszcze w województwie śląskim
Wygląd:
Jednolita masa bez widocznych kropel wody.
Kształt:
W zależności od uformowania masła: osełka lub kostka w kształcie prostopadłościanu.
Rozmiar:
Masa netto dla kostki – 200 g, dla osełki – 500 g, bloki – 20 kg.
Barwa:
Naturalna, lekko kremowa, jednolita w całej masie.
Konsystencja:
Jednolita, zwarta, smarowna.
Smak:
Kwaskowaty, mleczny, lekki posmak pasteryzacji.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tradycje wytwarzania masła krzepickiego sięgają 1914 roku, kiedy to w Krzepicach powstała spółdzielnia mleczarska. Z mleka, które dostarczali rolnicy, mleczarnia (dawna nazwa maślarnia) odwirowywała śmietanę, a chude mleko rolnicy zabierali z powrotem. Z odwirowanej śmietany produkowano masło, które sprzedawano w Krzepicach i okolicznych wsiach oraz zawożono do sklepów PSS „Jedność” w Częstochowie. Masło krzepickie kupowali również inni kupcy z Częstochowy.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:34 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:34 Sławomir Mucha