Masło z Hajnówki
19.10.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-10-08 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. podlaskim.
Wygląd:
Starannie uformowana bryła masła, powierzchnia masła sucha i gładka.
Kształt:
Kostka lub osełka.
Rozmiar:
Kostka 200g, osełka 250g lub 300g.
Barwa:
Lekko żółta, jednolita w całej masie.
Konsystencja:
Zwarta, smarowna, lekko mazista, dopuszcza się lekko twardą.
Smak:
Czysty, lekko kwaśny, wyczuwalny zapach i posmak pasteryzacji.
Tradycja:
Hajnówka to niewielkie miasto położone na obrzeżach Puszczy Białowieskiej, która zajmuje 1/3 powierzchni powiatu hajnowskiego oraz w okolicach Puszczy Knyszyńskiej. Są to tereny mało uprzemysłowione. Znaczną część tego obszaru zajmują naturalne łąki o wyjątkowo bogatej różnorodności traw i ziół, nie spotykanej na terenach w innych regionach. W powiecie hajnowskim oraz w przyległych powiatach w gospodarstwach istnieją wielopokoleniowe tradycje hodowli bydła mlecznego. Niegdyś każda gospodyni we własnej zagrodzie wyrabiała masło w tak zwanych masłobojkach lub masłobijkach. Mleko trzymało się w glinianych garnkach, a później w konewkach z kranikiem i szybką, która ułatwiała oddzielenie mleka od śmietany, z której powszechnie wyrabiano masło. Masło z Hajnówki – czy to do dziś wytwarzane przez niektórych mieszkańców, czy też wyprodukowane z użyciem urządzeń w zakładzie – zachowuje podobny smak i właściwości. Masło to zawdzięcza swoją wyjątkowość niezmienionej technologii produkcji. Maselnice przemysłowe wykorzystywane są do dziś dla podtrzymania tradycji, a także w dalszym ciągu praktykowane są niektóre fazy produkcji masła, np. formowanie osełki i jej pakowanie w pergamin nadal odbywa się ręcznie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.10.2018 08:18 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.10.2018 08:19 Sławomir Mucha