Mazowieckie masło klarowane
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-11-03 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Masa jednolita, bez widocznych kropel wody.
Kształt:
Osełka bądź prostopadłościan w zależności od uformowania masła.
Rozmiar:
W zależności od potrzeb.
Barwa:
Od kremowo śmietankowej do kremowo żółtej bądź jasnożółtej.
Konsystencja:
Zwarta, jednolita, dobrze się rozsmarowuje.
Smak:
Śmietankowy, lekko kwaśny.
Tradycja:
O obecności masła na staropolskich stołach wspomina w pierwszej połowie XIX wieku Łukasz Gołębiowski: „Ośrodki chleba miałko utarte w soli (…) do tego jabłek i gruszek dodać, soli a masła, będzie potrawa, którą famułą nasi przodkowie zwali” („Domy i dwory: Przy tém opisanie Aptéczki, Kuchni, Stołów, Uczt, Biesiad, Trunków I Pijatyki (…) przez Łukasza Gołębiewskiego, Członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk”, Warszawa 1830). Masła w owym czasie używano przede wszystkim do smażenia: „Ogranirować grzaneczkami (…) smażeonemi na maśle” (Helena Mołochowiec, „Wielka ilustrowana książka kucharska”, Poznań 1929).
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:52 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:52 Sławomir Mucha