Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 w kategorii Produkty mięsne w woj. dolnośląskim
Wygląd:
W przekroju widoczne krojone ręcznie, dość duże kawałki łopatki, karczku, polędwiczek oraz boczku umieszczone w szklanych słoikach.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
Słój szklany z nakrętką o pojemności 0,7 litra i wadze 0,7 kg.
Barwa:
Od jasnobrązowej do brązowo-złocistej. Cienka warstwa galaretki koloru bursztynowego.
Konsystencja:
Konsystencja zwięzła, dość ścisła, zwarta.
Smak:
Charakterystyczny dla mięsa wieprzowego – pasteryzowanego z jego wyraźnym aromatem oraz zapachem przypraw (pieprz, świeży czosnek, zioła).
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tradycja konserwacji mięsa w słoikach jest znana i stosowana od początku XX wieku. W Niemczy produkuje się mięso zgodnie z recepturą mającą swoje źródło w tradycji konserwacji mięsa w słoikach z okolic Wołynia. W skład produktu wchodzą różne rodzaje mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek, boczek oraz polędwiczki wieprzowe) krojonego w kawałki, które są marynowane na sucho przyprawami przez okres czterech dni, a następnie doprawiane solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dzięki trzykrotnej pasteryzacji mięso nie ulega zepsuciu i przez pół roku zachowuje wszystkie walory smakowe. Może być spożywane zarówno na zimno jak i na ciepło. Od ponad 50 lat mięso w kawałkach jest znaną i cenioną potrawą mięsną na terenie Dolnego Śląska.
- Ostatnia modyfikacja:
- 11.07.2018 13:18 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 11.07.2018 13:18 Sławomir Mucha