W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Mięso wołowe

Polska, wśród krajów Unii Europejskiej, zajmuje szóste miejsce pod względem wielkości produkcji wołowiny. W 2021 r. produkcja wołowiny w Polsce ukształtowała się na poziomie 555 tys. ton (w masie tuszy) i stanowiła 8,2% ogólnej produkcji wołowiny w UE. Polskę w produkcji wołowiny wyprzedzają: Francja (20,9%), Niemcy (15,8%), Włochy (11%), Hiszpania (10,6%) oraz Irlandia (8,7%).

Według wstępnych danych GUS, pogłowie bydła ogółem w Polsce w czerwcu 2022 r. ukształtowało się na poziomie 6 444,1 tys. szt. Największy udział w krajowym pogłowiu bydła miały trzy województwa: mazowieckie (18,8%), wielkopolskie (17,9%) oraz podlaskie (16,4%). Hodowlą bydła zajmuje się ok. 300 tys. gospodarstw.

Produkcja wołowiny w Polsce ukierunkowana jest przede wszystkim na eksport, który stanowi ok. 70% produkcji. W 2021 r. polski eksport wołowiny ukształtował się na poziomie 371,6 tys. ton o wartości 1 583,3 mln euro. Głównymi odbiorcami polskiej wołowiny są przede wszystkim kraje UE, których udział w 2021 r. wyniósł 85% polskiego eksportu wołowiny ogółem. Największe ilości polskiej wołowiny zostały wyeksportowane do Włoch (19,9%), Niemiec (18,6%), Holandii (8,8%) oraz Hiszpanii (6,4%). Wśród krajów trzecich największymi odbiorcami były: Wielka Brytania (5,1%), Izrael (3,4%) oraz Japonia (2,5%). W 2021 r. import wołowiny ukształtował się na poziomie 19,8 tys. ton o wartości 75,9 mln euro.

{"register":{"columns":[]}}