Miód fasolowy odmianowy z nektaru kwiatów fasoli tyczkowej "Piękny Jaś"
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-04 w kategorii Miody w woj. lubelskim.
Wygląd:
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
W postaci płynnej (patoki) miód fasolowy ma barwę słomkową.
Konsystencja:
W stanie patoki miód jest płynną, lepką substancją.
Smak:
Ma silny aromat pochodzący od kwiatów fasoli. Jest mało słodki i lekko kwaskowaty.
Dodatkowe Informacje:
Ważnym czynnikiem sprzyjającym uprawom fasoli jest specyficzny klimat Roztocza. Okazuje się, że Roztocze należy do obszarów Polski o najmniejszym zachmurzeniu i tym samym największym usłonecznieniu w miesiącach czerwiec – wrzesień.
Tradycja:
Pasieka istnieje od ponad 28 lat. Początkowo, jako pasieka stacjonarna, pozyskiwała miód wielokwiatowy, gdyż różnorodność okolicznych upraw rolnych (w tym fasoli tycznej „Piękny Jaś”) nie pozwalały na produkcję miodu odmianowego.
- Ostatnia modyfikacja:
- 28.11.2019 11:34 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:16 administrator gov.pl