Miód gryczany godziszowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-12 W kategorii Miody W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Miód pszczeli występuje w dwóch naturalnych postaciach płynnej zwanej patoką i stałej określanej jako krupiec. Krystalizacja, czyli tworzenie krupca jest cechą charakterystyczną naturalnych miodów pszczelich.
Kształt:
Konsystencja płynna w postaci patoki, krupiec o drobnych kryształkach.
Rozmiar:
Słoiki 0,5 l, 0,9 l, 1,5 l.
Barwa:
Ciemnobrązowa.
Konsystencja:
Płynna lub w postaci krupca.
Smak:
Smak miodu gryczanego jest słodki i ostry; jego zapach bardzo silny, zbliżony do zapachu kwiatów gryki. Pod względem smaku i aromatu nektar gryki jest tak specyficzny, że wyczuwa się go w miodach nawet z jego niewielką domieszką.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Do Polski ziarno gryki dotarło wraz z najazdem Tatarów i osiedleniem się ich na terenach wschodnich. Dlatego spotykamy inną nazwę gryki – tatarka. Rejon miejscowości Godziszów oraz powiatu Janów Lubelski jest tradycyjnie związany z uprawą gryki, produkcją kaszy i wyrobów z kaszy gryczanej. W 2005 roku w województwie lubelskim było zasiane ponad 16,350 hektarów gryki, a zbiory wyniosły ponad 18,8 tys. ton, co dało województwu pierwsze miejsce w kraju (dane zebrane z Urzędu Statystycznego).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:16 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:16 administrator gov.pl