Miód gryczany z lubelszczyzny
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-01 W kategorii Miody W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Konsystencja płynna w postaci patoki, kolor ciemny: brązowy do czarnego.
Kształt:
Rozmiar:
Miód gryczany sprzedawany jest najczęściej w naczyniach szklanych o pojemnościach: 0,25 kg, 0,5 kg, 1,25 kg. Ponadto może być nalewany do opakowań bardziej dekoracyjnych np. z kamionki czy ceramiki glinianej.
Barwa:
Patoka o barwie ciemnobrązowej do czarnej.
Konsystencja:
Płynna lub w postaci krupca.
Smak:
Smak słodki, charakterystyczny, ostry, lekko piekący.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Zasiewy gryki na niewielką skalę można spotkać na terenie niemal całego kraju. Tradycyjnymi rejonami uprawy gryki są województwa: lubelskie, świętokrzyskie, mazowieckie, podlaskie. Kwitnąca gryka na polach uprawnych stanowi urozmaicenie krajobrazu przyrodniczego. Gryka jest zapylana przede wszystkim przez pszczoły, istnieje zatem ścisły związek między oblotami pszczół a plonem nasion gryki. Czynniki pogodowe wpływają nie tylko na wzrost i rozwój gryki, ale również na przebieg oblotu pszczół. Zimne i deszczowe lata nie sprzyjają plonowaniu gryki w przeciwieństwie do ciepłych i w miarę wilgotnych. Udział pszczół w zapylaniu gryki waha się w granicach 65-87%. Wywożenie uli na pole z gryką zapewnia lepsze zapylenie i powoduje zwiększenie wydajności ziarna i miodu (http://odr.zetobi.com.pl/roslinna/rosl019.htm).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:16 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:16 administrator gov.pl