Miód Pitny Czwórniak
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-04 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Klarowny napój fermentowany z brzeczki miodowej.
Kształt:
Opakowania jednostkowe - gąsiorki, kamionki, beczułki.
Rozmiar:
Opakowania różnej pojemności – od 100 ml do kilku litrów
Barwa:
Od złocistej do ciemnobursztynowej.
Konsystencja:
Produkt płynny.
Smak:
Smak wyjątkowy, a zapach przyjemny, miodowy.
Dodatkowe Informacje:
Zróżnicowana zawartość alkoholu i cukru dla różnych typów miodów pitnych stanowi o ich specyficznych cechach organoleptycznych.
Tradycja:
Ponad tysiącletnia tradycja produkcji miodów pitnych w Polsce przyczyniła się do dużego ich zróżnicowania. Rozwój i udoskonalanie produkcji pozwoliły na wykształcenie wielu rodzajów miodów pitnych. Już u zarania dziejów polskiej państwowości można spotkać pierwsze wzmianki o ich produkcji. W 966 roku w zapisach hiszpańskiego dyplomaty, kupca i podróżnika Ibrahima Ibn Jakuba odnotowano, że „w kraju Mieszka I, obok żywności, mięsa, ziemi ornej obfituje miód, a słowińskie wina i upajające napoje zwą się miodami”. W Kronikach Galla Anonima, który opisywał dzieje Polski na przełomie XI i XII wieku, znajdują się także liczne wzmianki o produkcji miodów pitnych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl