Miód rzepakowy z Roztocza
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-01 W kategorii Miody W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
W postaci płynnej (patoki) miód rzepakowy ma barwę jasnożółtą lub lekko słomkową.
Konsystencja:
W stanie patoki miód jest płynną, lepką substancją.
Smak:
Miód rzepakowy odznacza się delikatnym aromatem pochodzącym od kwiatów rzepaku. Jest mało słodki i lekko mdławy.
Dodatkowe Informacje:
Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody (średnio 18%) miód rzepakowy szybko ulega krystalizacji.
Tradycja:
Rolniczy charakter regionu lubelskiego, zamojskiego oraz części Roztocza i skoncentrowana uprawa rzepaku powodują, że istnieją tutaj dogodne warunki do pozyskiwania przez pasieki pszczele czysto odmianowego miodu rzepakowego.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:16 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:16 administrator gov.pl