Miodula / miodunka / miodonka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-31 W kategorii Napoje w województwie śląskim
Wygląd:
Płyn w kolorze słomkowym, mętny, z lekkim osadem z miodu.
Kształt:
W zależności od użytego naczynia, butelki.
Rozmiar:
W zależności od użytego naczynia, butelki.
Barwa:
Barwa słomkowa z widocznym białawym osadem.
Konsystencja:
Płyn lepki, klejący.
Smak:
Wyraźny smak i zapach charakterystyczny dla miodu, słodki.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu od 30-40%.
Tradycja:
Alkohol na Śląsku piło się dawniej i pije się obecnie. Problem ten był zauważany, i próbowano go rozwiązywać, o czym świadczy przytoczony we wstępie do Śląskiej kucharki doskonałej E. Łabońskiej przez Mariana Grzegorza Gerlicha fragment: W epopei śląskiej księdza Norberta Bonczyka „Stary kościół miechowski” jedna z osób tak mówi o alkoholu, choć jest to głos chyba przesadny:
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:39 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:39 Sławomir Mucha