W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Moskol

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Placek o grubości 1 cm. Mogą występować na nim bąble z powodu pieczenia na blasze.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Szerokość placka od 7-25 cm, długość od 10-40 cm.

Barwa:

Od złotej do ciemnobrązowej.

Konsystencja:

Ciasto sprężyste, miękkie.

Smak:

Smak słodko-kwaskowaty o zapachu ziemniaków.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycyjne żywienie na Podhalu uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górzystych terenach uprawiano owies, ziemniaki, kapustę oraz jarzec. To właśnie z tych produktów przygotowywana była słynna na całym Podhalu potrawa o nazwie moskol. Są to placki podawane z masłem, bryndzą i słoniną wędzoną. Często górale zabierali je do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewali zawieszając na patyku. Na przednówku śpiewano o nim: „(…) Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony (…)”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}