Moskol
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Placek o grubości 1 cm. Mogą występować na nim bąble z powodu pieczenia na blasze.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Szerokość placka od 7-25 cm, długość od 10-40 cm.
Barwa:
Od złotej do ciemnobrązowej.
Konsystencja:
Ciasto sprężyste, miękkie.
Smak:
Smak słodko-kwaskowaty o zapachu ziemniaków.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tradycyjne żywienie na Podhalu uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górzystych terenach uprawiano owies, ziemniaki, kapustę oraz jarzec. To właśnie z tych produktów przygotowywana była słynna na całym Podhalu potrawa o nazwie moskol. Są to placki podawane z masłem, bryndzą i słoniną wędzoną. Często górale zabierali je do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewali zawieszając na patyku. Na przednówku śpiewano o nim: „(…) Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony (…)”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl