W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Możemy eksportować do Japonii mięso drobiowe i jaja

15.07.2024

Główny Lekarz Weterynarii Japonii 12 lipca 2024 r. zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.

Zniesiony zakaz eksportu do Japonii

Zasady eksportu do Japonii

Dzięki zdjęciu zakazu do Japonii mogą być eksportowane:

  • jaja zniesione 12 lipca 2024 r. lub później oraz pozyskane z nich produkty;
  • mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi 12 lipca 2024 r. lub później.

Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Japonią

Polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro. W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczącą nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Do tej pory na rynek japoński sprzedawaliśmy głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie.

{"register":{"columns":[]}}