Naleśniki starokornickie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-01-14 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Naleśnik złożony w kopertę z nadzieniem serowym.
Kształt:
Zbliżony do trójkątnego.
Rozmiar:
Około 10-15 dag.
Barwa:
Od jasnobrązowej do żółtej, w przekroju widoczny biały ser.
Konsystencja:
Dosyć zbita.
Smak:
Słodki, serowy z nutą wanilii i cynamonu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pierwsze informacje na temat naleśników w Polsce pochodzą z XVI w. Były częstym staropolskim pożywieniem. Pierwotnie robiono je z gruboziarnistej mąki żytniej i pieczono bezpośrednio na płycie kuchennej, przez co były nieco grubsze i bardziej suche.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl