W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nalewka „Onisiówka”

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-09 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Szklane butelki, zakorkowane i zalakowane naturalnym woskiem pszczelim, butelka opakowana w lnianą torebkę-nosidełko

Kształt:

Rozmiar:

Butelki o pojemności: 0,25 l, 0,33 l, 0,5 l w zależności od potrzeb

Barwa:

Kolor miodowy o odcieniu jasnozielonym, nie w pełni sklarowany, gdyż jego komponenty nie są przetwarzane, a ich jedynym „rozpuszczalnikiem” jest spirytus

Konsystencja:

Płynna

Smak:

W smaku wyczuwalna goryczka, w zapachu wyczuwalny bukiet specjalnie dobranych miodów, syropu z kwiatów czarnego bzu i spirytusu

Dodatkowe Informacje:

Wszystkie komponenty łączy się bez żadnego ich przetwarzania (podgrzewanie, destylacje), aby nie niszczyć naturalnych składników miodu i syropu z kwiatów czarnego bzu; nalewka „Onisiówka” nie zawiera żadnych konserwantów

Tradycja:

Nalewki spirytusowe na bazie miodu, a taką właśnie nalewką jest „Onisiówka”, znane są od dawna. W czasach Rzeczypospolitej Obojga Narodów nalewki, nie tylko z miodu, sporządzano w każdym zaścianku, dworze, magnackiej rezydencji, a niektóre pilnie strzeżone receptury swoimi korzeniami sięgały średniowiecza. Wytwarzano nalewki od wytrawnych po półsłodkie. Od słabych (zawierających 30% alkoholu) do bardzo mocnych, mających nawet do 75% czystego alkoholu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}