Nalewka „Onisiówka”
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-09 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Szklane butelki, zakorkowane i zalakowane naturalnym woskiem pszczelim, butelka opakowana w lnianą torebkę-nosidełko
Kształt:
Rozmiar:
Butelki o pojemności: 0,25 l, 0,33 l, 0,5 l w zależności od potrzeb
Barwa:
Kolor miodowy o odcieniu jasnozielonym, nie w pełni sklarowany, gdyż jego komponenty nie są przetwarzane, a ich jedynym „rozpuszczalnikiem” jest spirytus
Konsystencja:
Płynna
Smak:
W smaku wyczuwalna goryczka, w zapachu wyczuwalny bukiet specjalnie dobranych miodów, syropu z kwiatów czarnego bzu i spirytusu
Dodatkowe Informacje:
Wszystkie komponenty łączy się bez żadnego ich przetwarzania (podgrzewanie, destylacje), aby nie niszczyć naturalnych składników miodu i syropu z kwiatów czarnego bzu; nalewka „Onisiówka” nie zawiera żadnych konserwantów
Tradycja:
Nalewki spirytusowe na bazie miodu, a taką właśnie nalewką jest „Onisiówka”, znane są od dawna. W czasach Rzeczypospolitej Obojga Narodów nalewki, nie tylko z miodu, sporządzano w każdym zaścianku, dworze, magnackiej rezydencji, a niektóre pilnie strzeżone receptury swoimi korzeniami sięgały średniowiecza. Wytwarzano nalewki od wytrawnych po półsłodkie. Od słabych (zawierających 30% alkoholu) do bardzo mocnych, mających nawet do 75% czystego alkoholu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl