W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Naturalnie mętne soki z Solnik

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-12-05 w kategorii Napoje w woj. lubuskim.

Wygląd:

Mętny płyn owocowy m.in. z jabłek, gruszek, wiśni, czereśni, porzeczek, śliwek, truskawek.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od wielkości naczynia.

Barwa:

W zależności od użytych owoców.

Konsystencja:

Płynna, mętna z osadem.

Smak:

Charakterystyczny dla użytych w produkcji owoców.

Tradycja:

Naturalnie mętne soki owocowe z Solnik przygotowywane są według tradycyjnej receptury. Już przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, którzy przybyli na tereny Ziemi Lubuskiej używali owoców z ocalałych drzew, które nie zostały zniszczone przez wojnę, a w późniejszym okresie z drzew znajdujących się w sadzie w Solnikach. W związku z kryzysem żywnościowym po wojnie, gospodynie przerabiały owoce na wszelkiego rodzaju przetwory i robiły zapasy na zimę, w tym też przygotowywały naturalne soki. Do produkcji soków używano najlepszych owoców, wyselekcjonowanych, bez uszkodzeń. Wybrane owoce były myte, a następnie rozdrabniane przy pomocy maszynki do mielenia owoców. Tak uzyskana miazga była wkładana do płóciennego materiału, a następnie materiał mocno ściskany, co pozwalało na odciśnięcie przefiltrowanego soku z miazgi owocowej. Z czasem zaczęto wykorzystywać do tego celu prasę koszową, co umożliwiło wyciskanie większej ilości soku. Pozyskany sok był przelewany do szklanych słoi oraz butelek, a następnie pasteryzowany przez 20 minut w temperaturze 80°C. Po pasteryzacji soki trafiały do chłodnych oraz zacienionych piwnic. Obecnie owoce są najczęściej pozyskiwane z powstałego w latach 60-tych sadu znajdującego się w Solnikach. Soki z różnych owoców można mieszać ze sobą w odpowiednich proporcjach. Soki pozyskane w ten sposób są bogate w witaminy oraz zachowują naturalny smak owoców.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
18.07.2018 13:08 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
18.07.2018 13:08 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}