Naturalnie mętne soki z Solnik
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-12-05 w kategorii Napoje w woj. lubuskim.
Wygląd:
Mętny płyn owocowy m.in. z jabłek, gruszek, wiśni, czereśni, porzeczek, śliwek, truskawek.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od wielkości naczynia.
Barwa:
W zależności od użytych owoców.
Konsystencja:
Płynna, mętna z osadem.
Smak:
Charakterystyczny dla użytych w produkcji owoców.
Tradycja:
Naturalnie mętne soki owocowe z Solnik przygotowywane są według tradycyjnej receptury. Już przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, którzy przybyli na tereny Ziemi Lubuskiej używali owoców z ocalałych drzew, które nie zostały zniszczone przez wojnę, a w późniejszym okresie z drzew znajdujących się w sadzie w Solnikach. W związku z kryzysem żywnościowym po wojnie, gospodynie przerabiały owoce na wszelkiego rodzaju przetwory i robiły zapasy na zimę, w tym też przygotowywały naturalne soki. Do produkcji soków używano najlepszych owoców, wyselekcjonowanych, bez uszkodzeń. Wybrane owoce były myte, a następnie rozdrabniane przy pomocy maszynki do mielenia owoców. Tak uzyskana miazga była wkładana do płóciennego materiału, a następnie materiał mocno ściskany, co pozwalało na odciśnięcie przefiltrowanego soku z miazgi owocowej. Z czasem zaczęto wykorzystywać do tego celu prasę koszową, co umożliwiło wyciskanie większej ilości soku. Pozyskany sok był przelewany do szklanych słoi oraz butelek, a następnie pasteryzowany przez 20 minut w temperaturze 80°C. Po pasteryzacji soki trafiały do chłodnych oraz zacienionych piwnic. Obecnie owoce są najczęściej pozyskiwane z powstałego w latach 60-tych sadu znajdującego się w Solnikach. Soki z różnych owoców można mieszać ze sobą w odpowiednich proporcjach. Soki pozyskane w ten sposób są bogate w witaminy oraz zachowują naturalny smak owoców.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 13:08 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 13:08 Sławomir Mucha