Nebrowianka – nalewka śliwkowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-01 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Słomkowa ciecz
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Barwa słomkowa
Konsystencja:
Płynna
Smak:
Charakterystyczny dla śliwki węgierki staropolskiej
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na obszarze Doliny Dolnej Wisły intensywny rozwój sadownictwa nastąpił w drugiej połowie XIX wieku. W wielu gospodarstwach zakładano sady, które usytuowane były z reguły na skarpach lub na dnie doliny. Owoce śliw, jabłoni, grusz, wiśni wykorzystywano na własne potrzeby, a nadwyżkę sprzedawano w miastach. Lokalny ekotyp śliw węgierek charakteryzuje się odpornością na niekorzystne czynniki klimatyczne, szkodniki oraz łatwością oddzielenia pestek od miąższu.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl