W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nec / necówka – polędwica w otrzewnej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-01 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim

Wygląd:

Owal z wyraźnie widocznymi żyłkami (wzorkami) z tkanki tłuszczowej otrzewnej na zewnątrz, w środku jasnobrązowa polędwiczka otoczona mielonym mięsem.

Kształt:

Owalny; w przekroju owal z polędwiczki, dookoła polędwiczki mielone mięso.

Rozmiar:

Około 20 cm

Barwa:

Brązowa skórka, w środku konsystencja klopsa z widoczną polędwiczką koloru jasnobrązowego.

Konsystencja:

Konsystencja stała, rodzaj pieczeni.

Smak:

Smak pikantny, zapach pieczeni.

Dodatkowe Informacje:

Produkt pieczony jest w tzw. czepcu (po cieszyńsku), tzn. siatce otrzewnej wieprzowej, który nadaje potrawie specyficzny smak. W Polsce czepcem nazywany jest jeden z przedżołądków wołowych.

Tradycja:

Potrawa zwana necówką wywodzi się z okresu zaboru austriackiego. Niemiecka nazwa tego produktu to necbrot, czyli po cieszyńsku nec lub inaczej – necówka, czepiec, siatka otrzewna.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}