Nec / necówka – polędwica w otrzewnej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-01 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim
Wygląd:
Owal z wyraźnie widocznymi żyłkami (wzorkami) z tkanki tłuszczowej otrzewnej na zewnątrz, w środku jasnobrązowa polędwiczka otoczona mielonym mięsem.
Kształt:
Owalny; w przekroju owal z polędwiczki, dookoła polędwiczki mielone mięso.
Rozmiar:
Około 20 cm
Barwa:
Brązowa skórka, w środku konsystencja klopsa z widoczną polędwiczką koloru jasnobrązowego.
Konsystencja:
Konsystencja stała, rodzaj pieczeni.
Smak:
Smak pikantny, zapach pieczeni.
Dodatkowe Informacje:
Produkt pieczony jest w tzw. czepcu (po cieszyńsku), tzn. siatce otrzewnej wieprzowej, który nadaje potrawie specyficzny smak. W Polsce czepcem nazywany jest jeden z przedżołądków wołowych.
Tradycja:
Potrawa zwana necówką wywodzi się z okresu zaboru austriackiego. Niemiecka nazwa tego produktu to necbrot, czyli po cieszyńsku nec lub inaczej – necówka, czepiec, siatka otrzewna.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl