Nowa kadencja członków komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych 2021-2025
01.06.2021
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dniem 1 czerwca br. powołał członków komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych na nową kadencję na lata 2021-2025.
Każdy fundusz jest zarządzany przez komisję zarządzającą składającą się z 9 członków (5 przedstawicieli producentów produktów rolno-spożywczych właściwych dla danego funduszu, 3 przedstawicieli przetwórców produktów rolno-spożywczych właściwych dla danego funduszu oraz 1 przedstawiciela Krajowej Rady Izb Rolniczych).
Kadencja członków komisji zarządzających trwa 4 lata. Do zadań komisji zarządzających należy m.in.:
- reprezentowanie interesów branż, których dotyczą fundusze promocji, wobec ministra właściwego do spraw rynków rolnych, innych organów administracji publicznej w zakresie zarządzania funduszem promocji właściwym dla danej branży;
- ustalanie zasad gospodarowania środkami finansowymi danego funduszu promocji określających przede wszystkim szczegółowe warunki i tryb przedkładania propozycji programów oraz działań;
- opracowywanie planu finansowego funduszu;
- sporządzanie sprawozdania rzeczowego funduszu;
- uchwalanie regulaminu danej komisji;
- opracowywanie strategii promocji dla branż, których dotyczą fundusze promocji.
W związku z aktualnymi zasadami i ograniczeniami w organizowaniu spotkań, w związku z Covid-19, akty powołania członków komisji zarządzających poszczególnych funduszy promocji produktów rolno-spożywczych, zostały wysyłane drogą pocztową na adresy organizacji, które zgłosiły kandydatów na członków komisji zarządzającej danego funduszu.
Materiały
Do pobraniaLista_członków__komisji_zarządzających_funduszy_promocji_na_nową_kadencję_2021-2025.pdf 0.46MB
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2021 r. poz. 43)
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie trybu zgłaszania kandydatów na członków komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych oraz sposobu ich wyboru z dnia 26 lipca 2019 r. (Dz.U. z 2019 r. poz. 1420)
- Ostatnia modyfikacja:
- 01.06.2021 09:32 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 01.06.2021 09:32 Iwona Chromiak