W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowe technologie w produkcji drobiarskiej

15.04.2019

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki był 15 kwietnia br. gościem państwa Danuty i Zygmunta Stromskich, którzy zorganizowali Dni Otwarte w swoim gospodarstwie drobiarskim w Kczewie w pow. kartuskim.

Wiceminister Zarudzki z uczestnikami Dni Otwartych

Państwo Stromscy od dwudziestu lat zajmują się produkcją brojlerów kurzych i rozwijają swoje gospodarstwo w oparciu o najnowsze rozwiązania nauki i techniki. W trakcie wydarzenia zaprezentowano innowacyjne technologie umożliwiające znaczną poprawę warunków dobrostanu dla brojlerów kurzych w zakresie mikroklimatu w obiekcie chowu zwierząt. Technologie te jednocześnie umożliwiają bardzo skuteczne ograniczenie emisji pyłów, amoniaku i innych substancji zapachowych. Całością prac kieruje elektroniczny komputer sterujący.

Prezentację nt. poprawy efektywności w produkcji drobiarskiej przedstawił Zbigniew Myśliński, przedstawiciel firmy zajmującej się kompleksową produkcją wyposażenia do budynków inwentarskich. Natomiast wykład nt. poprawy dobrostanu zwierząt przeprowadził prof. Krzysztof Kozłowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki  podkreślił jak ważna jest współpraca producentów rolnych z reprezentantami nauki.

- Postęp naukowy i technologiczny w obszarze mechanizacji i automatyzacji, rozwój sztucznej inteligencji i gospodarki cyfrowej zmieniają obraz polskiego rolnictwa. Zastosowanie technologii optymalizujących warunki dobrostanu zwierząt, z jednoczesnym uwzględnieniem oddziaływania tej produkcji na środowisko to rozwiązania, na które czeka wielu producentów rolnych. – powiedział podsekretarz stanu.

Wiceminister Zarudzki podziękował również gospodarzom, że zechcieli podzielić się z innymi swoją wiedzą i osiągnięciami.

Zdjęcia (3)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
24.04.2019 11:34 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
24.04.2019 11:34 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}