W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

O dziedzictwie kulinarnym i systemach jakości żywności

12.12.2019

O dziedzictwie kulinarnym i systemach jakości żywności dyskutowali dziś minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, dr hab. Jarosław Dumanowski prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz prezes Fundacji Szkoła na widelcu Grzegorz Łapanowski.

Uczestnicy dyskusji prof. Dumanowski, minister Ardanowski i prezes Łapanowski

– Rynek żywności się zmienia tak jak się zmienia społeczeństwo, jego potrzeby i możliwości finansowe – stwierdził minister.

Podkreślił, że w chwili obecnej jest to rynek obfitości, na którym praktycznie niczego nie brakuje. Według ministra sprawia to, że z jednej strony mamy do czynienia z odreagowaniem na czasy, w których były duże niedobory i kartki na żywność co powoduje wzmożone zakupy, ale jednocześnie z drugiej strony doprowadza to ogromnego marnowania żywności.

Wprowadzone ostatnio przepisy o znakowaniu żywności powinny się przyczynić do ograniczenia tego marnotrawstwa – powiedział minister i dodał – rosnąca zamożność społeczeństwa sprawia, że dokonuje ono coraz bardziej świadomych zakupów i nie chce żywności anonimowej.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na rynkową szansę dla producentów, którzy dobrze oznaczają swoje produkty i odpowiadają na zapotrzebowanie konsumentów.

– Jedzenie na przestrzeni wieków bardzo się zmieniało – powiedział profesor Dumanowski.

Zwrócił również uwagę na zmiany społeczne związane z jedzeniem. Podkreślił, że łatwość i powszechność w dostępie do jedzenia zmieniła wiele zachowań. Kiedyś, ze względu na ograniczoność i wysoka cenę żywności była ona bardziej szanowana, celebrowano jej przygotowywanie i spożywanie.

– Dobrze by było, aby wiedza kulinarna była powszechna – podkreślił prezes Grzegorz Łapanowski. Znany kucharz zwrócił jednocześnie uwagę, abyśmy jako Polacy byli dumni z naszej kuchni i abyśmy się nie wstydzili np. naszego schabowego, czy kotleta mielonego. W tym kontekście znany kucharz wskazał na potrzebę powszechnej edukacji kulinarnej.

Wstępem do dzisiejszej dyskusji było przedstawienie obowiązujących w Polsce systemów jakości, które przedstawił dyrektor departamentu promocji i jakości żywności Michał Rzytki.

Kulminacją dzisiejszego wydarzenia były warsztaty kulinarne, podczas których minister Ardanowski wraz z profesorem Dumanowski i dyrektor generalną MRiRW Moniką Rzepecką wzięli udział m.in. w lepieniu tradycyjnych uszek.

Zdjęcia (29)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
12.12.2019 20:35 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
12.12.2019 14:32 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}