O rynku wołowiny w Polsce
22.01.2020
Działania, które należy podjąć w sektorze wołowiny były tematem spotkania ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego z przedstawicielami Federacji Grup i Producentów „Wołowina Polska”. Rozmowy dotyczyły sytuacji na rynku wołowiny.
Sytuacja na tym rynku powoli stabilizuje się. Od połowy lipca 2019 r. nastąpiło odwrócenie spadkowej tendencji cenowej na rynku wołowiny notowanej w Polsce, jak i w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej. W połowie stycznia br. średnia cena bydła ogółem w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,2 zł/kg wagi żywej a więc nieznacznie niżej niż przed rokiem. Poprawie uległy wyniki eksportowe – w 2019 r., do lipca włącznie, wartość polskiego eksportu bydła i mięsa wołowego była niższa w relacji rocznej o ok. 10%, natomiast dane handlowe do listopada 2019 r. włącznie wskazują, że różnica ta zmalała do ok. 6%.”
Podczas spotkania w resorcie rolnictwa rozmawiano także o konieczności poprawy funkcjonowania grup producentów w tym sektorze.
Minister Ardanowski podkreślił konieczność organizowania się rolników w celu uzyskania lepszej pozycji na rynku. Przypomniał również o ułatwieniach w sprzedaży żywności bezpośrednio konsumentowi, co jest dobrym sposobem na zwiększenie dochodów rolniczych.
– Wkrótce wejdzie w życie rozporządzenie o rzeźniach rolniczych, które umożliwi także rolnikom utrzymującym bydło jego ubój. W rolniczych rzeźniach będą mogły być ubijane zwierzęta będące własnością tego rolnika, ale także zwierzęta innych utrzymywane w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie lub w powiatach sąsiednich – poinformował minister Ardanowski i dodał, że w rozporządzeniu określono specjalne, mniej rygorystyczne wymagania weterynaryjne dotyczące konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia pomieszczeń dla rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, położonej na terenie gospodarstwa.
Wprowadzenie uproszczonych rozwiązań dla rzeźni rolniczych umożliwi powstawanie nowych rzeźni na terenach, na których obecnie one nie funkcjonują.
- Ostatnia modyfikacja:
- 22.01.2020 16:07 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 22.01.2020 16:07 Sławomir Mucha