W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

II. Obszary z roślinami miododajnymi

Celem jest zachęcenie rolników do tworzenia obszarów z roślinami miododajnymi, stanowiącymi długotrwałe, różnorodne i bezpieczne żerowiska dla pszczoły miodnej i dzikich owadów zapylających – przyczyni się to do ochrony różnorodności biologicznej.

Polega on na utworzeniu obszaru z roślinami miododajnymi przez wysiew mieszanki składającej się z co najmniej dwóch gatunków roślin miododajnych, z tym, że ta mieszanka ma obejmować co najmniej jeden gatunek roślin miododajnych z gatunków nieprodukcyjnych (wykaz nr 1 w tabeli nr 1), a gatunki o charakterze produkcyjnym (wykaz nr 2 w tabeli nr 1) nie mogą dominować w tej mieszance. Dodatkowo, w terminie do dnia 31 sierpnia obowiązuje zakaz prowadzenia produkcji rolnej (w tym zakaz wypasu i koszenia) oraz zakaz stosowania nawozów i środków ochrony roślin. Zakaz ten nie dotyczy prowadzenia pasiek.

Wykaz nr 1

1)     bodziszki (Geranium spp.);

2)     chabry (Centaurea spp.);

3)     czarnuszki (Nigella spp.);

4)     cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.);

5)     czyściec prosty (Stachys recta L.);

6)     dzielżan jesienny (Helenium autumnale L.);

7)     kłosowce (Agastache spp.);

8)     kocimiętki (Nepeta spp.);

9)     kolendra siewna ( Coriandrum sativum L.);

10)   kosmos pierzastolistny (Cosmos bipinnatus Cav.);

11)   krwawnica pospolita ( Lythrum salicaria L.);

12)   lebiodka pospolita (Origanum vulgare L.);

13)   lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale Koch);

14)   łyszczec wiechowaty (Gypsophila paniculata Fisch.);

15)   marzymięta grzebieniasta (orzęsiona) (Elsholtzia ciliata (Thunb.) Hyl.);

16)   mierznica czarna (Ballota nigra L.);

17)   mikołajek płaskolistny (Eryngium planum L.);

18)   ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.);

19)   ostropest plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertn.);

20)   ożanka nierównoząbkowa (Teucrium scorodonia L.);

21)   przegorzany (Echinops spp.);

22)   pszczelnik mołdawski (Dracocephalum moldavicum L.);

23)   rezedy (Reseda spp.);

24)   rukiew siewna (Eruca sativa DC.);

25)   serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.);

26)   stulisz sztywny (Sisymbrium strictissimum L.);

27)   szałwie (Salvia spp.) z wyłączeniem szałwi błyszczącej (S. splendens Sello);

28)   szanta zwyczajna (Marrubium vulgare L.);

29)   ślaz zygmarek (Malva alcea L.);

30)   ślazówka turyngska (Lavatera thuringiaca L.);

31)   świerzbnica polna (Knautia arvensis (L.) Coult.);

32)   trędownik bulwiasty (Scrophularia nodosa L.);

33)   werbena krzaczasta ( Verbena hastata L.);

34)   wielosił błękitny (Polemonium coeruleum L.);

35)   wierzbówka kiprzyca (Chamaenerion angustifolium (L.) Scop.);

36)   żeleźniak pospolity (Phlomis tuberosa L.);

37)   żmijowiec grecki (Echium creticum S.S.);

38)   żywokost lekarski (Symphytum officinale L.).

 

Wykaz nr 2

1)     facelia błękitna (Phacelia tanacaetifolia Benth.);

2)     gorczyca jasna (Sinapis alba L.);

3)     gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum Moench);

4)     komonica zwyczajna (Lotus corniculatus L.);

5)     koniczyny (Trifolium spp.) z wyłączeniem koniczyny odstającej (Trifolium patens Schreb.);

6)     lucerny (Medicago spp.);

7)     nostrzyk biały (Melilotus albus Med.);

8)     rzodkiew oleista (Raphanus sativus var. oleiformis Pers.);

9)     słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus L.);

10)   sparceta piaskowa (Onobrychis arenaria (Kit.) DC.);

11)   sparceta siewna (Onobrychis viciifolia Scop.);

12)   wyka kosmata (Vicia villosa Roth.).