W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ogórki kiszone kraśnickie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-01-23 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Ogórki są owalne, równomiernie wybarwione. Na ich przekroju widać skupione w środku, dobrze wypełnione gniazda nasienne.

Kształt:

Ogórki owalne, nieprzerośnięte, symetryczne. W przekroju okrągłe.

Rozmiar:

Długość ogórków – od 6 do 15 cm

Barwa:

Barwa ogórków – oliwkowo-zielona, w przekroju nieco jaśniejsza niż na zewnątrz.

Konsystencja:

Ogórki są jędrne i chrupiące

Smak:

Zapach charakterystyczny dla ogórków kiszonych z wyczuwalnym aromatem przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja produkcji ogórków kiszonych i ich sprzedaży w powiecie Kraśnickim sięga lat 60. ubiegłego stulecia, choć ten sposób przechowywania ogórka jest znany od wieków. Produkcja ogórków kiszonych kraśnickich skupia się na terenie wsi Rzeczyca Ziemiańska, której znaczną powierzchnię gruntów zajmują zbiorniki wodne – stawy – i przez którą przepływa rzeka Karasiówka, co m.in. wpływa na specyficzny mikroklimat sprzyjający produkcji ogórków. Nie bez znaczenia jest też czysty ekologicznie teren, nieskażony przemysłem i cywilizacją wielkomiejską.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}