Ogórki kiszone nadnoteckie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-09-11 w kategorii Warzywa i owoce w woj. lubuskim.
Wygląd:
Błyszczące, owalne ogórki, równomiernie wybarwione, na przekroju widoczne dobrze wypełnione gniazda nasienne.
Kształt:
Owalny, w przekroju zbliżony do okrągłego.
Rozmiar:
Długość od 6 do 15 cm, średnica od 3 do 5 cm.
Barwa:
Oliwkowo-zielona, w przekroju nieco jaśniejsza. Barwa zalewy – szaro-biała.
Konsystencja:
Stała. Ogórki są jędrne i chrupiące.
Smak:
Kwaśny, charakterystyczny dla ogórków kiszonych z wyczuwalnym aromatem przypraw.
Tradycja:
Tradycja uprawy i kiszenia ogórków nadnoteckich sięga lat 50-tych XX wieku. Przybyła do Lipek Wielkich rodzina kontynuowała i rozpowszechniała proces uprawy i kiszenia ogórków gruntowych. Jednocześnie uprawą i kiszeniem zajmowało się kilka gospodarstw z Ziemi Noteckiej kontynuując tę działalność po dzień dzisiejszy. Do produkcji używane są niezmiennie od lat odmiany rodzime – Polan, Śremski, Monastyrski. Do kwaszenia wykorzystuje się ogórki wysiewane po 8 maja, ponieważ jest to najlepszy termin w tym klimacie sprzyjający szybkiemu i dobremu plonowaniu ogórków. Ogórki kiszone nadnoteckie są produktem charakterystycznym dla klimatu i gleby na tych terenach. Gwarancją specyficznego smaku i aromatu jest metoda kwaszenia przekazywana z pokolenia na pokolenie, stosowane przyprawy i dodatki niezawierające konserwantów. Ponadto, aby ogórki były trwałe i nabrały odpowiedniego smaku, ważne jest dokładne wymycie i wyparzenie beczki do kiszenia ogórków. Następnie należy „na dno beczki ułożyć połowę lub jeśli beczka wysoka 1/3 części liści i przypraw. Układać ogórki pionowo, ciasno, lecz nie ugniatać. Po założeniu do połowy beczki, przełożyć ogórki połową pozostałych liści i przypraw i dopełnić beczkę ogórkami. Wierzch przykryć liśćmi, a następnie dopasować wieko beczki. W przykryciu powinien być otwór, przez który należy uzupełniać beczkę zimną zalewą. Po uzupełnieniu otwór zaczopować. Po pierwszej burzliwej fermentacji ilość zalewy nieco opadnie i wtedy należy sprawdzić czy ogórki są całkowicie pokryte zalewą. W miarę potrzeby ilość zalewy uzupełnić” (Poradnik Gospodyni – „Ogórki kwaszone”, praca zbiorowa 1970 r.). Ogórki kiszone nadnoteckie różnią się od innych niepowtarzalnymi walorami smakowymi, które wynikają z cech doskonałego surowca. Ogórki tradycyjne wykorzystywane są nie tylko dla potrzeb konsumpcyjnych rodziny, ale również prezentowane są na różnych wydarzeniach w gminie jak i poza gminą, tj. m.in. na targach i jarmarkach kulinarnych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 11:08 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 11:08 Sławomir Mucha